ЈАДРО – асоцијација на независната културна сцена е непрофитна, инклузивна, партиципативна и застапувачка платформа  која се стреми да го зајакне независниот културен сектор и неговото влијание врз креирањето и практикувањето на културните политики, со цел да ги поттикне процесите на демократизација во културата и пошироко, во општеството и во граѓанскиот сектор.
јуни 2012
Основачко собрание

Основачки организации

​​1. Факултет за работи што не се учат, Битола
2. Центар за современи уметности Скопје
3. Контрапункт, Скопје
4. Локомотива, Скопје
5. Буден театар, Скопје
6. Медиа Артес, Охрид
7. Институт на слободна мисла НИСМА, Скопје/ Instituti permendim te lire NISMA, Shkup
8. Младински културен центар, Битола
9. Стотројка, Скопје
10. Ф.Р.И.К., Скопје
11. Проектен простор Прес ту егзит, Скопје
12. Лине, Скопје
13. Плоштад Слобода, Скопје
14. Центар за драмски уметности Т-Хаус, Скопје
​​​
Управни тела и органи на Јадро​​​

 Раководни функции

Претседател: Јане Чаловски

Потпретседател: Велимир Жерновски

Извршен директор: Јованка Попова

Надзорен одбор

Управен одбор

  1. Билјана Димитрова
  2. Иванка Апостолова
  3. Јана Коцевска
​​​
  1. Јане Чаловски
  2. Ѓорѓе Јовановиќ
  3. Јасмина Билаловиќ
  4. Славчо Димитров
  5. Никола Гелевски
  6. Маја Ангеловска
  7. Искра Гешоска    
Управни тела и органи на Јадро​​​ 2012 - 2017

Раководни функции

Претседател: Искра Гешоска

Потпретседатели: Рамадан Рамадани и Јане Чаловски

Извршен директор: Христина Иваноска- Чаловска

Управен одбор

Надзорен одбор

  1. Христина Иваноска- Чаловска
  2. Елена Велјановска
  3. Маја Ангеловска
  4. Биљана Тануровска- Ќулафковски
  5. Ивана Драгшиќ
  6. Филип Јовановски
  7. Никола Писарев

​​  1. Виолета Качакова
  2. Анита Ивковиќ
  3. Русе Арсов
​​​